Składniki dla 4 osób

  • cukinia 1 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • jajko 2 szt.
  • panier kukurydziany Kuchelia 150 g
  • mąka 50 g
  • olej rzepakowy 150 ml
  • świeży tymianek 4 gałązki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę, cukinię obierz i pokrój w słupki.
  2. Marchewkę blanszuj w wodzie około 10 minut, po czym odcedź i zanurz w lodowatej wodzie.
  3. Marchewkę i cukinię dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ulubionymi ziołami.
  4. Każdy kawałek panieruj zaczynając od mąki przechodząc przez jajko i kończąc na bułce tartej.
  5. Całość smaż przez około 1,5 minuty z każdej strony.

Porada szefa kuchni:

Gotując marchewkę dodaj liść laurowy do wody i kilka kulek ziela angielskiego, wykluczysz tym prostym sposobem gorycz, która często jest wyczuwalna właśnie w marchewce


Dodatki

Szybki sos koktajlowy 

  • majonez 100 g
  • ogórek konserwowy 100 g
  • ketchup 50 g
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki i seler obierz, ugotuj w mleku z wodą do miękkości, odcedź i ugnieć na gładką masę.
  2. Dodaj masło oraz posiekany koperek.
  3. Wszystko razem wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Porada szefa kuchni:

Zanim dodasz masło do ziemniaków dobrze je rozgnieć! Masło powoduje obniżenie temperatury, a skutkiem tego będą grudki w ziemniakach.

Burak z jogurtem i chrzanem

  • burak 4 szt.
  • chrzan 2 łyżki
  • jogurt 5 łyżek
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Umyte buraki piecz w folii przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Upieczonego buraka obierz i pokrój w kostkę, dodaj resztę składników, dopraw solą i pieprzem.
  3. Całość lekko wymieszaj.

Porada szefa kuchni:

Użyj jogurt typu greckiego, jest gęstszy i nie spowoduje rozwodnienia buraka i dzięki temu będzie efektownie wyglądać na talerzu.