Składniki dla 4 osób
- cukinia 1 szt.
- marchewka 2 szt.
- jajko 2 szt.
- panier kukurydziany Kuchelia 150 g
- mąka 50 g
- olej rzepakowy 150 ml
- świeży tymianek 4 gałązki
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Marchewkę, cukinię obierz i pokrój w słupki.
- Marchewkę blanszuj w wodzie około 10 minut, po czym odcedź i zanurz w lodowatej wodzie.
- Marchewkę i cukinię dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ulubionymi ziołami.
- Każdy kawałek panieruj zaczynając od mąki przechodząc przez jajko i kończąc na bułce tartej.
- Całość smaż przez około 1,5 minuty z każdej strony.
Porada szefa kuchni:
Gotując marchewkę dodaj liść laurowy do wody i kilka kulek ziela angielskiego, wykluczysz tym prostym sposobem gorycz, która często jest wyczuwalna właśnie w marchewce
Dodatki
Szybki sos koktajlowy
- majonez 100 g
- ogórek konserwowy 100 g
- ketchup 50 g
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Ziemniaki i seler obierz, ugotuj w mleku z wodą do miękkości, odcedź i ugnieć na gładką masę.
- Dodaj masło oraz posiekany koperek.
- Wszystko razem wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Porada szefa kuchni:
Zanim dodasz masło do ziemniaków dobrze je rozgnieć! Masło powoduje obniżenie temperatury, a skutkiem tego będą grudki w ziemniakach.
Burak z jogurtem i chrzanem
- burak 4 szt.
- chrzan 2 łyżki
- jogurt 5 łyżek
- ocet jabłkowy 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Umyte buraki piecz w folii przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Upieczonego buraka obierz i pokrój w kostkę, dodaj resztę składników, dopraw solą i pieprzem.
- Całość lekko wymieszaj.
Porada szefa kuchni:
Użyj jogurt typu greckiego, jest gęstszy i nie spowoduje rozwodnienia buraka i dzięki temu będzie efektownie wyglądać na talerzu.