Składniki dla 4 osób

  • kalafior 1 szt.
  • jajka 4 szt.
  • bułka tarta Kuchelia 150 g
  • mąka 50 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • papryka wędzona 1 łyżka
  • papryka słodka 1 łyżka
  • kmin rzymski 1 łyżka
  • sól i pieprz szczypta

Sposób wykonania:

  1. Umyty i obrany z liści kalafior pokrój w plastry, obsyp przyprawami, podlej olejem.
  2. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  3. Ułóż na blasze plastry kalafiora i piecz przez około 20 minut.
  4. Upieczone plastry kalafiora panieruj zaczynając od mąki, przechodząc do jajka i kończąc na bułce tartej Kuchelia.
  5. Opanierowane steki kalafiorowe smaż na tłuszczu przez około 1,5 minuty z każdej strony.

Dodatki

Musztarda porzeczkowa

  • musztarda ostra 150 g
  • mrożona porzeczka 50 g
  • cukier 2 łyżki

Sposób wykonania:

  1. Porzeczkę z cukrem mieszaj w garnku na wolnym ogniu.
  2. Gdy owoc puści sok gotuj jeszcze przez około 5 minut, potem odstaw do wystygnięcia.
  3. Zmiksuj musztardę i odcedzonymi owocami na gładką masę.

Porada szefa kuchni:

Musztarda porzeczkowa świetnie sprawdzi się podczas sezonu grillowego, nietypowy kolor idealnie nada kontrastu klasycznym potrawom.