Składniki dla 4 osób
- kalafior 1 szt.
- jajka 4 szt.
- bułka tarta Kuchelia 150 g
- mąka 50 g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- papryka wędzona 1 łyżka
- papryka słodka 1 łyżka
- kmin rzymski 1 łyżka
- sól i pieprz szczypta
Sposób wykonania:
- Umyty i obrany z liści kalafior pokrój w plastry, obsyp przyprawami, podlej olejem.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Ułóż na blasze plastry kalafiora i piecz przez około 20 minut.
- Upieczone plastry kalafiora panieruj zaczynając od mąki, przechodząc do jajka i kończąc na bułce tartej Kuchelia.
- Opanierowane steki kalafiorowe smaż na tłuszczu przez około 1,5 minuty z każdej strony.
Dodatki
Musztarda porzeczkowa
- musztarda ostra 150 g
- mrożona porzeczka 50 g
- cukier 2 łyżki
Sposób wykonania:
- Porzeczkę z cukrem mieszaj w garnku na wolnym ogniu.
- Gdy owoc puści sok gotuj jeszcze przez około 5 minut, potem odstaw do wystygnięcia.
- Zmiksuj musztardę i odcedzonymi owocami na gładką masę.
Porada szefa kuchni:
Musztarda porzeczkowa świetnie sprawdzi się podczas sezonu grillowego, nietypowy kolor idealnie nada kontrastu klasycznym potrawom.