Składniki dla 4 osób
- ryba (np. filet z dorsza) 450 g
- ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę 350 g
- jajka 5 szt.
- bułka tarta Z papryką 150 g
- mleko 300 ml
- ocet jabłkowy 50 ml
- olej 200 ml
- pietruszka 1 pęczek
- koperek 1 pęczek
- sól pieprz do smaku
- ogórek konserwowy 5 szt.
- musztarda francuska 2 łyżki
- koperek 1 pęczek
- mąka
Sposób wykonania:
- Umytą, osuszoną rybę pokrój na drobne kawałki i lekko obgotuj w mleku z dodatkiem octu jabłkowego, soli i pieprzu.
- Odsączoną rybę przełóż do miski wraz z ziemniakami, posiekaną natka pietruszki i koprem, dwoma jajkami i bułką tartą
- Wszystko razem wymieszaj, formuj okrągłe „ciasteczka”.
- Każde ciasteczko rybne panieruj wg kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
- Smaż z każdej strony do momentu uzyskania rumianego koloru.
Tatar z ogórka
- Ogórka pokrój w drobną kostkę, dodaj musztardę francuską i posiekany koperek.
Porada szefa kuchni:
Dzięki gotowaniu ryby w mleku z dodatkiem octu uzyskamy ciekawy, kwaskowaty posmak wraz z kremową konsystencją, która świetnie sprawdzi się w tym przepisie.