Składniki dla 4 osób

  • ryba (np. filet z dorsza) 450 g
  • ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę 350 g

 

  • jajka 5 szt.
  • bułka tarta Z papryką 150 g
  • mleko 300 ml
  • ocet jabłkowy 50 ml
  • olej 200 ml
  • pietruszka 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • sól pieprz do smaku
  • ogórek konserwowy 5 szt.
  • musztarda francuska 2 łyżki
  • koperek 1 pęczek
  • mąka

Sposób wykonania:

  1. Umytą, osuszoną rybę pokrój na drobne kawałki i lekko obgotuj w mleku z dodatkiem octu jabłkowego, soli i pieprzu.
  2. Odsączoną rybę przełóż do miski wraz z ziemniakami, posiekaną natka pietruszki i koprem, dwoma jajkami i bułką tartą
  3. Wszystko razem wymieszaj, formuj okrągłe „ciasteczka”.
  4. Każde ciasteczko rybne panieruj wg kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
  5. Smaż z każdej strony do momentu uzyskania rumianego koloru.

Tatar z ogórka

  1. Ogórka pokrój w drobną kostkę, dodaj musztardę francuską i posiekany koperek.

Porada szefa kuchni:

Dzięki gotowaniu ryby w mleku z dodatkiem octu uzyskamy ciekawy, kwaskowaty posmak wraz z kremową konsystencją, która świetnie sprawdzi się w tym przepisie.