Składniki dla 4 osób
Mięso
- udko trybowane bez kości 4 szt.
- przyprawa do kurczaka 2 łyżki
- olej 50 ml
- bułka tarta Kuchelia 150 g.
- bułka do burgera 4 szt.
Ciasto do panierki
- mąka 100 g
- jajka 4 szt.
- gałka muszkatołowa 1 łyżka
- mleko 100 ml
Dodatki
- ketchup 4 łyżki
- ser cheddar 4 plastry
- boczek 4 plastry
Sos czosnkowy
- majonez 4 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 1/2 szt.
- cukier 1/2 łyżki
Sposób wykonania:
- Umyte mięso dopraw ulubionymi przyprawami i posmaruj lekko olejem.
- Połącz wszystkie składniki na ciasto do panierki i dobrze wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstszego ciasta naleśnikowego.
- Zanurz każdy kawałek mięsa w cieście, a następnie panieruj go w bułce tartej Kuchelia.
- Najsmaczniejsze wychodzą smażone w głębokim tłuszczu w temperaturze 170 stopni.
- Żeby zrobić sos czosnkowy, wystarczy, że zmiksujesz wszystkie składniki podane w przepisie na sos
- Podsmaż boczek na suchej patelni, a wszystkie inne dodatki pokrój w plastry.
- Zacznij składać burgera: spód bułki, sos czosnkowy, sałata, udko, ser cheddar, boczek, ogórek konserwowy, rukola, ketchup, góra bułki.
- Całość najlepiej spiąć wbijając w burgera długi patyk.
Porada szefa kuchni:
Żeby wytrybować udko potrzebujesz krótkiego i wąskiego noża. Wbij go przy samej kości, tnij w dół kierując ostrze zawsze w stronę kości, żeby nie przedziurawić mięsa.