Składniki dla 4 osób

Mięso

  • udko trybowane bez kości 4 szt.
  • przyprawa do kurczaka 2 łyżki
  • olej 50 ml
  • bułka tarta Kuchelia 150 g.
  • bułka do burgera 4 szt.

Ciasto do panierki

  • mąka 100 g
  • jajka 4 szt.
  • gałka muszkatołowa 1 łyżka
  • mleko 100 ml

Dodatki

  • ketchup 4 łyżki
  • ser cheddar 4 plastry
  • boczek 4 plastry

Sos czosnkowy

  • majonez 4 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • cytryna 1/2 szt.
  • cukier 1/2 łyżki

Sposób wykonania:

  1. Umyte mięso dopraw ulubionymi przyprawami i posmaruj lekko olejem.
  2. Połącz wszystkie składniki na ciasto do panierki i dobrze wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstszego ciasta naleśnikowego.
  3. Zanurz każdy kawałek mięsa w cieście, a następnie panieruj go w bułce tartej Kuchelia.
  4. Najsmaczniejsze wychodzą smażone w głębokim tłuszczu w temperaturze 170 stopni.
  5. Żeby zrobić sos czosnkowy, wystarczy, że zmiksujesz wszystkie składniki podane w przepisie na sos
  6. Podsmaż boczek na suchej patelni, a wszystkie inne dodatki pokrój w plastry.
  7. Zacznij składać burgera: spód bułki, sos czosnkowy, sałata, udko, ser cheddar, boczek, ogórek konserwowy, rukola, ketchup, góra bułki.
  8. Całość najlepiej spiąć wbijając w burgera długi patyk.

Porada szefa kuchni:

Żeby wytrybować udko potrzebujesz krótkiego i wąskiego noża. Wbij go przy samej kości, tnij w dół kierując ostrze zawsze w stronę kości, żeby nie przedziurawić mięsa.