Składniki dla 4 osób

  • biała kapusta 1/2 główki
  • łopatka wieprzowa 800 g
  • ryż 100 g
  • bułka tarta Kuchelia 150 g
  • cebula 2 szt.
  • jajka 10 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • olej rzepakowy 100 ml
  • koperek 1 nać
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce przez sito o grubych oczkach.
  2. Kapustę drobno poszatkuj i zasyp solą, żeby zmiękła.
  3. Odciśniętą z soków i soli kapustę dodaj do zmielonego mięsa.
  4. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj do mięso i kapustę.
  5. Ugotowany w międzyczasie ryż razem z pokrojonym koperkiem i 4 jajkami dodaj do miski z mięsem i kapustą.
  6. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  7. Uformuj średniej wielkości gołąbki.
  8. Każdy oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, panieruj w bułce tartej Kuchelia.
  9. Gołąbki smaż z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia bułki tartej.

Dodatki

Domowa salsa paprykowa

  • papryka czerwona 4 szt.
  • cebula 2 szt.
  • pomidor 2 szt.
  • chilli 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • olej 4 łyżki
  • świeża kolendra 10 liści
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Paprykę, pomidora umyj i pokrój w średnią kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę i lekko podsmaż.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Do cebuli dodaj paprykę, chilli, czosnek i przyprawy.
  5. Całość smaż około 20 minut.
  6. Przed podaniem dodaj świeżo posiekaną kolendrę.