Składniki dla 4 osób
- biała kapusta 1/2 główki
- łopatka wieprzowa 800 g
- ryż 100 g
- bułka tarta Kuchelia 150 g
- cebula 2 szt.
- jajka 10 szt.
- czosnek 4 ząbki
- olej rzepakowy 100 ml
- koperek 1 nać
- sól, pieprz do smaku
- mąka
Sposób przygotowania:
- Mięso zmiel w maszynce przez sito o grubych oczkach.
- Kapustę drobno poszatkuj i zasyp solą, żeby zmiękła.
- Odciśniętą z soków i soli kapustę dodaj do zmielonego mięsa.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj do mięso i kapustę.
- Ugotowany w międzyczasie ryż razem z pokrojonym koperkiem i 4 jajkami dodaj do miski z mięsem i kapustą.
- Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Uformuj średniej wielkości gołąbki.
- Każdy oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, panieruj w bułce tartej Kuchelia.
- Gołąbki smaż z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia bułki tartej.
Dodatki
Domowa salsa paprykowa
- papryka czerwona 4 szt.
- cebula 2 szt.
- pomidor 2 szt.
- chilli 1 szt.
- czosnek 4 ząbki
- olej 4 łyżki
- świeża kolendra 10 liści
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Paprykę, pomidora umyj i pokrój w średnią kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę i lekko podsmaż.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do cebuli dodaj paprykę, chilli, czosnek i przyprawy.
- Całość smaż około 20 minut.
- Przed podaniem dodaj świeżo posiekaną kolendrę.