Składniki dla 4 osób
- kalafior 1 szt.
- imbir świeży ( starty ) 1 mała łyżeczka
- cynamon 1 łyżka
- limonka 1 szt.
- anyż 3 gwiazdki
- woda 2 litry
- sól i pieprz szczypta
- olej 250 ml
- jajka 4 szt.
- mąka 50 g
- Kuchelia panierka ryżowa 150 g
Sposób wykonania:
- Umyj i obierz kalafiora z liści podziel na różyczki, posyp przyprawami: imbirem, startą skórką z limonki i natrzyj dokładnie z każdej strony.
- Zagotuj w garnku wodę, do wrzątku wrzuć laskę cynamonu oraz gwiazdki anyżu, a następnie różyczki kalafiora.
- Ugotowane różyczki oprósz w mące, zanurz w roztrzepanym jajku i dokładnie obtocz w panierce ryżowej Kuchelia.
- Panierowane nuggetsy z kalafiora smaż przez około 1,5 minuty z każdej strony, aż panierka się zarumieni.
- Podawaj z ulubionym dipem.