Składniki dla 4 osób

  • kalafior 1 szt.
  • imbir świeży ( starty ) 1 mała łyżeczka
  • cynamon 1 łyżka
  • limonka 1 szt.
  • anyż 3 gwiazdki
  • woda 2 litry
  • sól i pieprz szczypta
  • olej 250 ml
  • jajka 4 szt.
  • mąka 50 g
  • Kuchelia panierka ryżowa 150 g

Sposób wykonania:

  1. Umyj i obierz kalafiora z liści  podziel na różyczki, posyp przyprawami: imbirem, startą skórką z limonki i natrzyj dokładnie z każdej strony.
  2. Zagotuj w garnku wodę, do wrzątku wrzuć laskę cynamonu oraz gwiazdki anyżu, a następnie różyczki kalafiora.
  3. Ugotowane różyczki oprósz w mące, zanurz w roztrzepanym jajku i dokładnie obtocz w panierce ryżowej Kuchelia.
  4. Panierowane nuggetsy z kalafiora smaż przez około 1,5 minuty z każdej strony, aż panierka się zarumieni.
  5. Podawaj z ulubionym dipem.