Składniki dla 4 osób

  • pieczarki Portobello lub Kania 4 kapelusze
  • jajka 3 szt.
  • mąka 50 g
  • bułka tarta Panko 150 g
  • biała kapusta ćwiartka
  • marchewka 1 szt.
  • cebula żółta 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • pietruszka 1 nać
  • majonez 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Umyte, osuszone pieczarki panieruj tak, jak kotleta schabowego, tj. oprósz go mąką, zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej Panko.
  2. Smaż do zrumienienia bułki tartej.

Sałatka:

  1. Kapustę poszatkuj, obraną marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę, pietruszkę posiekaj.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do
  3. smaku solą i pieprzem.

Porada szefa kuchni:

Z grzybami należy obchodzić się bardzo delikatnie, ponieważ bardzo łatwo się łamią, a z pokruszonymi kawałkami kotleta już nie uda nam się uformować?