Składniki dla 4 osób

  • krewetki surowe z ogonkiem 9 szt.
  • bułka tarta Panko 150 g
  • mąka 100 g
  • jajko 2 szt.
  • zielona pietruszka 1 pęczek
  • olej z pomidorów suszonych 100 ml
  • olej do smażenia 200 ml
  • czosnek 3 ząbki
  • papryczka chilli 1 szt.
  • grubo mielony pieprz 1 szczypta

Sposób wykonania:

  1. Krewetki obierz, umyj i odsącz w ręczniku papierowym.
  2. Zanurz w marynacie składającej się z 3 ząbków czosnku, papryczki chilli, pietruszki, oleju z suszonych pomidorów oraz pieprzu.
  3. Panieruj pamiętając, żeby nie panierować ogonka krewetki. Panieruj wg kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
  4. Smaż na głębokim tłuszczu po 1,5 minuty z każdej strony.

Porada szefa kuchni:

Czosnek wykorzystany w marynacie odda najwięcej swoich walorów smakowych, gdy rozgnieciesz go nie obierając ze skórki.


Dodatki

Lekka sałatka z serem dojrzewającym i suszonym pomidorem

Baza:

  • sałata rzymska 400 g
  • pomidory suszone 200 g
  • arbuz lub melon 100 g
  • oliwki bez pestek 100 g
  • pomidory koktajlowe 3 gałązki
  • ser dojrzewający typu Lazur 50 g

Sos winegret:

  • miód 10 g
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • oliwa extra virgin 8 łyżek
  • musztarda 1 łyżeczka
  • sól, pieprz szczypta

Sposób wykonania:

  1. Arbuza lub melona i ser pokrój w kostkę, pomidory suszone w wąskie paski, sałatę rzymską porwij na mniejsze kawałki.
  2. Całość wymieszaj.
  3. Wszystkie składniki sosu zmiksuj ze sobą i dodaj do sałatki.