Składniki dla 4 osób
- ser żółty typu Gouda 4 grubsze plastry
- jajka 4 szt.
- bułka tarta Kuchelia 150 g
- mąka 250 g
- zimna woda gazowana 250 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Wymieszaj mąkę, jajko z wodą gazowaną, dopraw solą i pieprzem.
- W tak przygotowanym cieście zanurz każdy plaster sera, a następnie opanieruj bułką tartą Kuchelia.
- Smaż ser z każdej strony po 2 minuty do momentu uzyskania złotego koloru.
- Pamiętaj, że ser nie może być zbyt grubo pokrojony, bo nie nabierze lejącej konsystencji.
Porada szefa kuchni:
Warto pamiętać o tym, żeby woda była naprawdę zimna, bo wtedy panierka będzie doskonale chrupiąca.
Dodatki
Domowe pieczone ziemniaki:
- ziemniaki 800 g
- oliwa z oliwek 20 ml
- cebula 1 szt.
- czosnek 1 główka
- rozmaryn 4 gałązki
- suszone zioła prowansalskie 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Umyte ziemniaki pokrój w ćwiartki, czosnek wraz z łupinami rozgnieć i drobno posiekaj, obraną cebulę pokrój w duża kostkę.
- Ćwiartki ziemniaków, czosnek, cebulę i pozostałe składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj.
- Rozgrzej piec do 180 stopni, wyłóż ziemniaki na blaszkę i piecz ok. 30 minut.
Porada szefa kuchni:
Najlepszymi ziemniakiem dla tego przepisu będą ziemniaki typu ,,A’’, bo są twarde, nie rozpadają się, cechują je: duża wilgotności i mała zawartości skrobi.