Składniki dla 4 osób

  • ser żółty typu Gouda 4 grubsze plastry
  • jajka 4 szt.
  • bułka tarta Kuchelia 150 g
  • mąka 250 g
  • zimna woda gazowana 250 ml
  • olej rzepakowy 100 ml
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Wymieszaj mąkę, jajko z wodą gazowaną, dopraw solą i pieprzem.
  2. W tak przygotowanym cieście zanurz każdy plaster sera, a następnie opanieruj bułką tartą Kuchelia.
  3. Smaż ser z każdej strony po 2 minuty do momentu uzyskania złotego koloru.
  4. Pamiętaj, że ser nie może być zbyt grubo pokrojony, bo nie nabierze lejącej konsystencji.

Porada szefa kuchni:

Warto pamiętać o tym, żeby woda była naprawdę zimna, bo wtedy panierka będzie doskonale chrupiąca.


Dodatki

Domowe pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki 800 g
  • oliwa z oliwek 20 ml
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 1 główka
  • rozmaryn 4 gałązki
  • suszone zioła prowansalskie 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Umyte ziemniaki pokrój w ćwiartki, czosnek wraz z łupinami rozgnieć i drobno posiekaj, obraną cebulę pokrój w duża kostkę.
  2. Ćwiartki ziemniaków, czosnek, cebulę i pozostałe składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj.
  3. Rozgrzej piec do 180 stopni, wyłóż ziemniaki na blaszkę i piecz ok. 30 minut.

Porada szefa kuchni:

Najlepszymi ziemniakiem dla tego przepisu będą ziemniaki typu ,,A’’, bo są twarde, nie rozpadają się, cechują je: duża wilgotności i mała zawartości skrobi.