Składniki dla 4 osób

  • chleb czerstwy 4 kromki
  • szynka 8 plastrów
  • ser żółty 8 plastrów
  • pieczarki 200 g
  • masło 50 g
  • bułka tarta Kuchelia 150 g
  • jajko 4 szt.
  • ogórek konserwowy 4 szt.
  • szczypiorek 1 pęczek
  • olej 100 ml
  • mąka

Sposób przyrządzenia:

  1. Obrane pieczarki pokrój w cienkie plastry, a następnie  podsmaż na maśle.
  2. Na kromkę chleba nakładaj kolejno: szynka, ser, pieczarki, ogórek.
  3. Całość przykryj drugą kromką.
  4. Tosta oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i panieruj w bułce tartej Kuchelia.
  5. Powtórz tę czynność dwukrotnie.
  6. Smaż na patelni z każdej strony do momentu uzyskania złocistego koloru bułki tartej.
  7. Gotowe tosty posyp świeżym szczypiorkiem.

Porada szefa kuchni:

Wykorzystaj czerstwy chleb, który nie nadaje się na kanapki ze świeżym pomidorem i szczypiorkiem, ale za to idealnie nada się na tosty. Świetne wykorzystanie idei zero waste w Twojej kuchni!