Składniki dla 4 osób
- chleb czerstwy 4 kromki
- szynka 8 plastrów
- ser żółty 8 plastrów
- pieczarki 200 g
- masło 50 g
- bułka tarta Kuchelia 150 g
- jajko 4 szt.
- ogórek konserwowy 4 szt.
- szczypiorek 1 pęczek
- olej 100 ml
- mąka
Sposób przyrządzenia:
- Obrane pieczarki pokrój w cienkie plastry, a następnie podsmaż na maśle.
- Na kromkę chleba nakładaj kolejno: szynka, ser, pieczarki, ogórek.
- Całość przykryj drugą kromką.
- Tosta oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i panieruj w bułce tartej Kuchelia.
- Powtórz tę czynność dwukrotnie.
- Smaż na patelni z każdej strony do momentu uzyskania złocistego koloru bułki tartej.
- Gotowe tosty posyp świeżym szczypiorkiem.
Porada szefa kuchni:
Wykorzystaj czerstwy chleb, który nie nadaje się na kanapki ze świeżym pomidorem i szczypiorkiem, ale za to idealnie nada się na tosty. Świetne wykorzystanie idei zero waste w Twojej kuchni!