Chrupiące paluchy warzywne z sosem koktajlowym

Chrupiace-paluchy-warzywne
Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 30 minut
Porcje 4
Składniki
    Paluchy warzywne
  • 1 Cukinia
  • 2 Marchewki
  • 2 Jajka
  • 150 gramów Panierki kukurydzianej Kuchelia
  • 50 gramów Mąki
  • 150 mililitrów Oleju rzepakowego
  • 4 Gałązki świeżego tymianku
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Sos koktajlowy
  • 100 gramów Majonezu
  • 100 gramów Ogórków konserwowych
  • 50 gramów Ketchupu
  • Sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę, cukinię obierz i pokrój w słupki.
    Marchewkę blanszuj w wodzie około 10 minut, po czym odcedź i zanurz w lodowatej wodzie.
    Marchewkę i cukinię dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ulubionymi ziołami.
    Każdy kawałek panieruj zaczynając od mąki przechodząc przez jajko i kończąc na panierce kukurydzianej.
    Całość smaż przez około 1,5 minuty z każdej strony.

    Gotując marchewkę dodaj liść laurowy do wody i kilka kulek ziela angielskiego, wykluczysz tym prostym sposobem gorycz, która często jest wyczuwalna właśnie w marchewce.
  2. Ziemniaki i seler obierz, ugotuj w mleku z wodą do miękkości, odcedź i ugnieć na gładką masę. Dodaj masło oraz posiekany koperek.
    Wszystko razem wymieszaj. Podawaj na ciepło.

    Zanim dodasz masło do ziemniaków dobrze je rozgnieć! Masło powoduje obniżenie temperatury, a skutkiem tego będą grudki w ziemniakach.