Chrupiący stek z kalafiora z musztardą porzeczkową

stek-z-kalafiora
Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 1 godzina
Porcje 4
Składniki
    Stek z kalafiora
  • 1 Kalafior
  • 4 Jajka
  • 150 gramów Bułki Tartej pszennej Kuchelia
  • 50 gramów Mąki
  • 2 łyżki stołowe Oleju rzepakowego
  • 1 łyżka stołowe Papryki wędzonej
  • 1 łyżka stołowe Papryki słodkiej
  • 1 łyżka stołowe Kminu rzymskiego
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Musztarda porzeczkowa
  • 150 gramów Ostrej musztardy
  • 50 gramów Mrożonych porzeczek
  • 2 łyżki stołowe Cukru
Sposób przygotowania
  1. Umyty i obrany z liści kalafior pokrój w plastry, obsyp przyprawami, podlej olejem.
    Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
    Ułóż na blasze plastry kalafiora i piecz przez około 20 minut.
    Upieczone plastry kalafiora panieruj zaczynając od mąki, przechodząc do jajka i kończąc na bułce tartej Kuchelia.
    Opanierowane steki kalafiorowe smaż na tłuszczu przez około 1,5 minuty z każdej strony.

  2. Porzeczkę z cukrem mieszaj w garnku na wolnym ogniu.
    Gdy owoc puści sok gotuj jeszcze przez około 5 minut, potem odstaw do wystygnięcia.
    Zmiksuj musztardę i odcedzonymi owocami na gładką masę.

    Musztarda porzeczkowa świetnie sprawdzi się podczas sezonu grillowego, nietypowy kolor idealnie nada kontrastu klasycznym potrawom.