

Gołąbki bez zawijania z salsą paprykową
Składniki
Gołąbki
Salsa
Sposób przygotowania
-
Mięso zmiel w maszynce przez sito o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkuj i zasyp solą, żeby zmiękła. Odciśniętą z soków i soli kapustę dodaj do zmielonego mięsa. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj do mięso i kapustę. Ugotowany w międzyczasie ryż razem z pokrojonym koperkiem i 4 jajkami dodaj do miski z mięsem i kapustą. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Uformuj średniej wielkości gołąbki. Każdy oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, panieruj w bułce tartej Kuchelia. Gołąbki smaż z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia bułki tartej.
-
Paprykę, pomidora umyj i pokrój w średnią kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę i lekko podsmaż.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Do cebuli dodaj paprykę, chilli, czosnek i przyprawy.
Całość smaż około 20 minut.
Przed podaniem dodaj świeżo posiekaną kolendrę.