golabki-bez-zawijania

Gołąbki bez zawijania z salsą paprykową

Stopień trudności: Początkujący Czas całkowity 45 minut
Porcje: 4

Składniki

Gołąbki

Salsa

Sposób przygotowania

  1. Mięso zmiel w maszynce przez sito o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkuj i zasyp solą, żeby zmiękła. Odciśniętą z soków i soli kapustę dodaj do zmielonego mięsa. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj do mięso i kapustę. Ugotowany w międzyczasie ryż razem z pokrojonym koperkiem i 4 jajkami dodaj do miski z mięsem i kapustą. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Uformuj średniej wielkości gołąbki. Każdy oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, panieruj w bułce tartej Kuchelia. Gołąbki smaż z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia bułki tartej.

  2. Paprykę, pomidora umyj i pokrój w średnią kostkę.
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę i lekko podsmaż.
    Czosnek przeciśnij przez praskę.
    Do cebuli dodaj paprykę, chilli, czosnek i przyprawy.
    Całość smaż około 20 minut.
    Przed podaniem dodaj świeżo posiekaną kolendrę.