Kotlety kalafiorowe z ryżem i granatem

Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 1 godzina
4
    Kotlety kalafiorowe
  • 1 Kalafior
  • 4 Jajka
  • 150 gramów Bułki tartej Kuchelia
  • 150 mililitrów Oleju rzepakowego
  • 2 łyżki stołowe Mąki
  • 2 szczypty soli i pieprzu
  • Ryż z warzywami i granatem
  • 300 gramów Ryżu
  • 1 Marchewka
  • 1 Seler naciowy (wykorzystujemy łodygę)
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka stołowe Masła klarowanego
  • 0,5 Granata
Sposób przygotowania
  1. Kalafior rozdrobnij na mniejsze różyczki, gotuj w osolonej w wodzie przez około 8 minut.
    Odcedzony kalafior pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj z jajkiem i bułką tartą.
    Z przygotowanej masy formuj kotleciki.
    Każdy oprósz mąką i zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec dokładnie obtocz w bułce tartej .
    Smaż kotlety z każdej strony do złocistego koloru bułki tartej.

    Warto wypróbować do dań zioła takie jak: szałwia, która przełamuje klasyczne, znane smaki.
  2. Ugotuj ryż, marchewkę obierz i pokrój w cienkie plastry, seler naciowy obierz z wierzchnich włókien i pokrój w plasterki, pietruszkę drobno posiekaj, z granatu wydrąż owoce.
    Na roztopionym maśle podsmaż marchewkę z selerem.
    Ryż, pietruszkę oraz granat wymieszaj z marchewką i selerem, całość wymieszaj.