salatka-z-krewetkami

Sałatka z panierowaną krewetką

Stopień trudności: Początkujący Czas całkowity 30 minut

Składniki

Panierowane krewetki

Lekka sałatka z serem dojrzewającym i suszonym pomidorem

Sos Vinegrette

Sposób przygotowania

  1. Krewetki

    Krewetki obierz, umyj i odsącz w ręczniku papierowym.
    Zanurz w marynacie składającej się z 3 ząbków czosnku, papryczki chilli, pietruszki, oleju z suszonych pomidorów oraz pieprzu.
    Panieruj pamiętając, żeby nie panierować ogonka krewetki. Panieruj wg kolejności: mąka, jajko, panierka Panko.
    Smaż na głębokim tłuszczu po 1,5 minuty z każdej strony.

    Czosnek wykorzystany w marynacie odda najwięcej swoich walorów smakowych, gdy rozgnieciesz go nie obierając ze skórki.
  2. Sałatka

    Arbuza lub melona i ser pokrój w kostkę, pomidory suszone w wąskie paski, sałatę rzymską porwij na mniejsze kawałki.
    Całość wymieszaj. Wszystkie składniki sosu zmiksuj ze sobą i dodaj do sałatki.