Ser w cieście z pieczonym ziemniakiem

ser-w-ciescie
Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 45 minut
Porcje 4
Składniki
    Ser w cieście
  • 4 Plastry sera żółtego typu Gouda (Należy pokroić grubsze plastry)
  • 4 Jajka
  • 150 gramów Bułki tartej pszennej Kuchelia (można również zastosować Bułkę tartą chrupiącą Kuchelia)
  • 250 gramów Mąki
  • 250 mililitrów Zimnej wody gazowanej
  • 100 mililitrów Oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Domowe pieczone ziemniaki
  • 800 gramów Ziemniaków
  • 20 mililitrów Oliwy z oliwek
  • 1 Cebula
  • 1 Główka czosnku
  • 4 Gałązki rozmarynu
  • Sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
  1. Wymieszaj mąkę, jajko z wodą gazowaną, dopraw solą i pieprzem.
    W tak przygotowanym cieście zanurz każdy plaster sera, a następnie opanieruj bułką tartą Kuchelia.
    Smaż ser z każdej strony po 2 minuty do momentu uzyskania złotego koloru.
    Pamiętaj, że ser nie może być zbyt grubo pokrojony, bo nie nabierze lejącej konsystencji.

    Warto pamiętać o tym, żeby woda była naprawdę zimna, bo wtedy panierka będzie doskonale chrupiąca.
  2. Umyte ziemniaki pokrój w ćwiartki, czosnek wraz z łupinami rozgnieć i drobno posiekaj, obraną cebulę pokrój w duża kostkę.
    Ćwiartki ziemniaków, czosnek, cebulę i pozostałe składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj.
    Rozgrzej piec do 180 stopni, wyłóż ziemniaki na blaszkę i piecz ok. 30 minut.

    Najlepszymi ziemniakami dla tego przepisu będą ziemniaki typu ,,A’’, bo są twarde, nie rozpadają się, cechują je: duża wilgotności i mała zawartości skrobi.