Umyte papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 30-40 minut do momentu, kiedy skórka będzie przypieczona. Gorącą paprykę przełóż do naczynia i przykryj. Po 20 minutach parzenia pod przykryciem, skórka powinna sama odchodzić. Obierz paprykę i pokrój. Pomidory natnij i sparz we wrzątku. Obierz i pokrój w dużą kostkę. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę. Po chwili dodaj czosnek. Następnie paprykę, pomidory i przyprawy. Przykryj i gotuj 20 mintut. Zmiksuj na gładki krem. W razie konieczności dodaj odrobinę bulionu lub wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Podawaj z grzankami klasycznymi Kuchelia oraz mozarellą i świeżymi ziołami.