Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

zupa-z-papryki-i-pomidorow
Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 2 godziny
Porcje 4
Składniki
  • 1,5 kilogram pomidorów
  • 4 papryka czerwona
  • 3 czosnek (ząbki)
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka tymianku (suszonego)
  • 1 łyżeczka bazylii (suszonego)
  • 120 gramów grzanki klasyczne Kuchelia
  • 150 gramów mini Mozzarelli
  • tymianek i bazylia (Świeże, według uznania)
Instructions
  1. Sposób wykonania:

    Umyte papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 30-40 minut do momentu, kiedy skórka będzie przypieczona. Gorącą paprykę przełóż do naczynia i przykryj. Po 20 minutach parzenia pod przykryciem, skórka powinna sama odchodzić. Obierz paprykę i pokrój. Pomidory natnij i sparz we wrzątku. Obierz i pokrój w dużą kostkę. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę. Po chwili dodaj czosnek. Następnie paprykę, pomidory i przyprawy. Przykryj i gotuj 20 mintut. Zmiksuj na gładki krem. W razie konieczności dodaj odrobinę bulionu lub wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Podawaj z grzankami klasycznymi Kuchelia oraz mozarellą i świeżymi ziołami.

    Przygotuj zupę ze świeżych, dojrzałych i mięsistych pomidorów. Najlepiej sprawdzą się malinowe lub te o podłużnym kształcie - śliwkowe lub paprykowe. Poza sezonem skorzystaj z pomidorów w puszce lub dobrej passaty pomidorowej.