Ciastko rybne z tatarem ogórkowym

ciastko-rybne
Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 30 minut
Porcje 4
Składniki
  • 450 gramów Ryby (np. filet z dorsza)
  • 350 gramów Ziemniaków (ugotowane i przeciśnięte przez praskę)
  • 5 Jajek
  • 150 gramów Bułki tartej z papryką Kuchelia
  • 300 mililitrów Mleka
  • 50 mililitrów Octu jabłkowego
  • 200 mililitrów Oleju
  • 1 Pęczek pietruszki
  • 2 Pęczki koperku
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • 5 Ogórków konserwowych
  • 2 łyżki stołowe Musztardy francuskiej
  • Mąka (do oprószenia)
Sposób przygotowania
  1. Umytą, osuszoną rybę pokrój na drobne kawałki i lekko obgotuj w mleku z dodatkiem octu jabłkowego, soli i pieprzu.
    Odsączoną rybę przełóż do miski wraz z ziemniakami, posiekaną natka pietruszki i koprem, dwoma jajkami i bułką tartą
    Wszystko razem wymieszaj, formuj okrągłe „ciasteczka”.
    Każde ciasteczko rybne panieruj wg kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
    Smaż z każdej strony do momentu uzyskania rumianego koloru.

    Dzięki gotowaniu ryby w mleku z dodatkiem octu uzyskamy ciekawy, kwaskowaty posmak wraz z kremową konsystencją, która świetnie sprawdzi się w tym przepisie.
  2. Aby przygotować tatar ogórka pokrój w drobną kostkę, dodaj musztardę francuską i posiekany koperek. Całość dobrze wymieszaj.