Domowy chicken burger

domowy-chicken-burger
Stopień trudności Średnio zaawansowane
Czas
Czas całkowity: 1 godzina
Porcje 4
Składniki
    Burger
  • 4 Udka trybowane bez kości
  • 2 łyżki stołowe Przyprawy do kurczaka
  • 50 mililitrów Oleju
  • 150 gramów Bułki tartej chrupiącej Kuchelia
  • 4 Bułki do burgera
  • Ciasto do panierki
  • 100 gramów Mąki
  • 4 Jajka
  • 1 łyżka stołowe Gałki muszkatołowej
  • 100 mililitrów Mleka
  • Sos czosnkowy
  • 4 łyżki stołowe Majonezu
  • 2 ząbki Czosnku
  • 0,5 Cytryny
  • 0,5 łyżki stołowe Cukru
  • Dodatki
  • 4 łyżki stołowe Ketchupu
  • 4 Plastry sera cheddar
  • 4 Plastry boczku
  • 160 gramów Miksu sałat (można zastosować również jeden rodzaj sałaty)
Sposób przygotowania
  1. Umyte mięso dopraw ulubionymi przyprawami i posmaruj lekko olejem.
    Połącz wszystkie składniki na ciasto do panierki i dobrze wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstszego ciasta naleśnikowego.
    Zanurz każdy kawałek mięsa w cieście, a następnie panieruj go w bułce tartej Kuchelia.
    Najsmaczniejsze wychodzą smażone w głębokim tłuszczu w temperaturze 170 stopni.
    Żeby zrobić sos czosnkowy, wystarczy, że zmiksujesz wszystkie składniki podane w przepisie na sos.
    Podsmaż boczek na suchej patelni, a wszystkie inne dodatki pokrój w plastry.
    Zacznij składać burgera: spód bułki, sos czosnkowy, rukola, udko, ser cheddar, boczek, ogórek konserwowy, sałata, ketchup, góra bułki.
    Całość najlepiej spiąć wbijając w burgera długi patyk.

    Żeby wytrybować udko potrzebujesz krótkiego i wąskiego noża. Wbij go przy samej kości, tnij w dół kierując ostrze zawsze w stronę kości, żeby nie przedziurawić mięsa.