Gołąbki bez zawijania z salsą paprykową

golabki-bez-zawijania
Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 45 minut
Porcje 4
Składniki
    Gołąbki
  • 0,5 Główki białej kapusty
  • 800 gramów Łopatki wieprzowej (lub zmielonej łopatki wieprzowej)
  • 100 gramów Ryżu
  • 150 gramów Bułki tartej Kuchelia
  • 2 Cebule
  • 10 Jajek
  • 4 ząbki Czosnku
  • 100 mililitrów Oleju rzepakowego
  • 1 Nać koperku
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Mąka (do oprószenia)
  • Salsa
  • 4 Papryki czerwone
  • 2 Cebule
  • 2 Pomidory
  • 1 Papryczka chilli
  • 4 ząbki Czosnku
  • 4 łyżki stołowe Oleju
  • 10 Liści świeżej kolendry
  • Sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
  1. Mięso zmiel w maszynce przez sito o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkuj i zasyp solą, żeby zmiękła. Odciśniętą z soków i soli kapustę dodaj do zmielonego mięsa. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj do mięso i kapustę. Ugotowany w międzyczasie ryż razem z pokrojonym koperkiem i 4 jajkami dodaj do miski z mięsem i kapustą. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Uformuj średniej wielkości gołąbki. Każdy oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, panieruj w bułce tartej Kuchelia. Gołąbki smaż z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia bułki tartej.

  2. Paprykę, pomidora umyj i pokrój w średnią kostkę.
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę i lekko podsmaż.
    Czosnek przeciśnij przez praskę.
    Do cebuli dodaj paprykę, chilli, czosnek i przyprawy.
    Całość smaż około 20 minut.
    Przed podaniem dodaj świeżo posiekaną kolendrę.