Kulki z indyka z marchewką
Składniki
Kulki z indyka z marchewką
Puree ziemniaczano-selerowe z koperkiem
Sposób przygotowania
-
Cebulę, czosnek obierz, pokrój i podsmaż na patelni.
Obraną marchewkę zetrzyj grubych oczkach tarki.
Do mięsa mielonego dodaj 1 jajko, startą marchewkę, posiekaną pietruszkę, przesmażoną cebulę z czosnkiem.
Wszystko dobrze wymieszaj i uformuj średniej wielkości kulki.
Każdą oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec dokładnie obtocz w panierce kukurydzianej Kuchelia.
Smaż obracając kulki do momentu zrumienienia się bułki.Przygotuj miskę z wodą, mocz dłonie przed każdą kulką, którą formujesz. Dzięki temu masa nie będzie przyklejać się do Twoich rąk. -
Ziemniaki i seler obierz, ugotuj w mleku z wodą do miękkości, odcedź i ugnieć na gładką masę.
Dodaj masło oraz posiekany koperek.
Wszystko razem wymieszaj. Podawaj na ciepło.Zanim dodasz masło do ziemniaków dobrze je rozgnieć! Masło powoduje obniżenie temperatury, a skutkiem tego będą grudki w ziemniakach.