Paluchy-z-kurczaka

Paluchy z kurczaka z miodem i musztardą

Stopień trudności: Początkujący Czas całkowity 2 godziny 30 minut
Porcje: 4

Składniki

Paluchy z kurczaka

Biały sos "Cezar"

Sposób przygotowania

  1. Filet pokrój w długie paski.
    W misce przygotuj marynatę: wymieszaj miód z sosem sojowym, musztardą, łyżką oleju, solą i pieprzem.
    Paski kurczaka włóż do miski i marynuj około 1,5 godziny.
    Przed smażeniem oprósz kawałki mięsa mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec dokładnie obtocz w bułce tartej Panko.
    Smaż paluchy z każdej strony przez około 2 minuty, aż bułka tarta się zrumieni.

    Panierka Panko najlepiej sprawdzi się podczas smażenia w głębokim tłuszczu, np. we frytkownicy. Efekt i smak przyjemnie Cię zaskoczy.
  2. Obrany czosnek przeciśnij przez prasę, boczek przesmaż do wytopienia tłuszczu.
    Wszystkie składniki zmiksuj i dopraw do smaku. Sera możesz dodać tyle, ile lubisz.