kulki-z-indyka-z-marchewka

Kulki z indyka z marchewką

Stopień trudności: Początkujący Czas całkowity 1 godzina 30 minut
Porcje: 4

Składniki

Kulki z indyka z marchewką

Puree ziemniaczano-selerowe z koperkiem

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, czosnek obierz, pokrój i podsmaż na patelni.
    Obraną marchewkę zetrzyj grubych oczkach tarki.
    Do mięsa mielonego dodaj 1 jajko, startą marchewkę, posiekaną pietruszkę, przesmażoną cebulę z czosnkiem.
    Wszystko dobrze wymieszaj i uformuj średniej wielkości kulki.
    Każdą oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec dokładnie obtocz w panierce kukurydzianej Kuchelia.
    Smaż obracając kulki do momentu zrumienienia się bułki.

    Przygotuj miskę z wodą, mocz dłonie przed każdą kulką, którą formujesz. Dzięki temu masa nie będzie przyklejać się do Twoich rąk.
  2. Ziemniaki i seler obierz, ugotuj w mleku z wodą do miękkości, odcedź i ugnieć na gładką masę.
    Dodaj masło oraz posiekany koperek.
    Wszystko razem wymieszaj. Podawaj na ciepło.

    Zanim dodasz masło do ziemniaków dobrze je rozgnieć! Masło powoduje obniżenie temperatury, a skutkiem tego będą grudki w ziemniakach.