Kulki z indyka z marchewką

kulki-z-indyka-z-marchewka
Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 1 godzina 30 minut
Porcje 4
Składniki
    Kulki z indyka z marchewką
  • 4 Jajka
  • 400 gramów Mielonego mięsa z indyka
  • 150 gramów Panierki Kukurydzianej Kuchelia
  • 1 Pęczek pietruszki
  • 1 Cebula
  • 2 ząbki Czosnku
  • 2 łyżki stołowe masła klarowanego
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Puree ziemniaczano-selerowe z koperkiem
  • 200 gramów Ziemniaków
  • 200 gramów Selera
  • 100 mililitrów Mleka
  • 1 Pęczek koperku
  • 1 łyżka stołowe Masła
  • 1 łyżeczka Gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
  1. Cebulę, czosnek obierz, pokrój i podsmaż na patelni.
    Obraną marchewkę zetrzyj grubych oczkach tarki.
    Do mięsa mielonego dodaj 1 jajko, startą marchewkę, posiekaną pietruszkę, przesmażoną cebulę z czosnkiem.
    Wszystko dobrze wymieszaj i uformuj średniej wielkości kulki.
    Każdą oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec dokładnie obtocz w panierce kukurydzianej Kuchelia.
    Smaż obracając kulki do momentu zrumienienia się bułki.

    Przygotuj miskę z wodą, mocz dłonie przed każdą kulką, którą formujesz. Dzięki temu masa nie będzie przyklejać się do Twoich rąk.
  2. Ziemniaki i seler obierz, ugotuj w mleku z wodą do miękkości, odcedź i ugnieć na gładką masę.
    Dodaj masło oraz posiekany koperek.
    Wszystko razem wymieszaj. Podawaj na ciepło.

    Zanim dodasz masło do ziemniaków dobrze je rozgnieć! Masło powoduje obniżenie temperatury, a skutkiem tego będą grudki w ziemniakach.