Paluchy z kurczaka z miodem i musztardą

Paluchy-z-kurczaka
Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 2 godziny 30 minut
Porcje 4
Składniki
    Paluchy z kurczaka
  • 400 gramów Filetów z piersi z kurczaka
  • 150 gramów Panierki typu japońskiego Panko Kuchelia
  • 4 Jajka
  • 200 mililitrów Oleju rzepakowego
  • 2 łyżki stołowe Miodu
  • 1 łyżeczka Musztardy
  • 1 łyżka stołowe Sosu sojowego
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Biały sos "Cezar"
  • 100 gramów Boczku
  • 4 łyżki stołowe Sera grana padano
  • 5 łyżki stołowe Majonezu
  • 2 łyżki stołowe Jogurtu
  • 1 łyżka stołowe Soku z cytryny
  • 1 łyżeczka Musztardy
  • 2 ząbki Czosnku
  • Sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
  1. Filet pokrój w długie paski.
    W misce przygotuj marynatę: wymieszaj miód z sosem sojowym, musztardą, łyżką oleju, solą i pieprzem.
    Paski kurczaka włóż do miski i marynuj około 1,5 godziny.
    Przed smażeniem oprósz kawałki mięsa mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec dokładnie obtocz w bułce tartej Panko.
    Smaż paluchy z każdej strony przez około 2 minuty, aż bułka tarta się zrumieni.

    Panierka Panko najlepiej sprawdzi się podczas smażenia w głębokim tłuszczu, np. we frytkownicy. Efekt i smak przyjemnie Cię zaskoczy.
  2. Obrany czosnek przeciśnij przez prasę, boczek przesmaż do wytopienia tłuszczu.
    Wszystkie składniki zmiksuj i dopraw do smaku. Sera możesz dodać tyle, ile lubisz.