Sałatka z panierowaną krewetką

salatka-z-krewetkami
Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
    Panierowane krewetki
  • 9 Surowych krewetek z ogonkiem
  • 150 gramów Panierki panko Kuchelia
  • 100 gramów Mąki
  • 2 Jajka
  • 1 Pęczek pietruszki naciowej
  • 100 mililitrów Oleju z suszonych pomidorów
  • 200 mililitrów Oleju do smażenia
  • 3 ząbki Czosnku
  • 1 Papryczka chilli
  • 1 szczypta Grubo mielonego pieprzu
  • Lekka sałatka z serem dojrzewającym i suszonym pomidorem
  • 400 gramów Sałaty rzymskiej
  • 200 gramów Suszonych pomidorów
  • 100 gramów Arbuza (lub melona)
  • 100 gramów Oliwek bez pestek
  • 3 Gałązki pomidorów koktajlowych
  • 50 gramów Sera dojrzewającego typu Lazur
  • Sos Vinegrette
  • 10 gramów Miodu
  • 2 łyżeczki Soku z cytryny
  • 8 łyżki stołowe Oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka Musztardy
  • Sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
  1. Krewetki

    Krewetki obierz, umyj i odsącz w ręczniku papierowym.
    Zanurz w marynacie składającej się z 3 ząbków czosnku, papryczki chilli, pietruszki, oleju z suszonych pomidorów oraz pieprzu.
    Panieruj pamiętając, żeby nie panierować ogonka krewetki. Panieruj wg kolejności: mąka, jajko, panierka Panko.
    Smaż na głębokim tłuszczu po 1,5 minuty z każdej strony.

    Czosnek wykorzystany w marynacie odda najwięcej swoich walorów smakowych, gdy rozgnieciesz go nie obierając ze skórki.
  2. Sałatka

    Arbuza lub melona i ser pokrój w kostkę, pomidory suszone w wąskie paski, sałatę rzymską porwij na mniejsze kawałki.
    Całość wymieszaj. Wszystkie składniki sosu zmiksuj ze sobą i dodaj do sałatki.