Schabowy z boczkiem i serem

schabowy-z-boczkiem-i-serem
Stopień trudności Początkujący
Czas
Czas całkowity: 1 godzina
Porcje 4
Składniki
    Schabowy z boczkiem i serem
  • 640 gramów Schabu
  • 12 Plastrów boczku
  • 8 Plastrów żółtego sera
  • 100 gramów Mąki
  • 4 Jajka
  • 200 gramów Bułki tartej pszennej Kuchelia
  • 200 gramów Smalcu
  • 3 Gałązki tymianku
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Puree ziemniaczane z musztardą francuską
  • 400 gramów Ziemniaków
  • 100 gramów Masła
  • 50 gramów Świeżego koperku
  • 20 gramów Musztardy francuskiej
  • Sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
  1. Schab podziel na 4 porcje, każdą rozklep, dopraw solą, pieprzem, posyp świeżym tymiankiem.
    Na pierwszy plaster mięsa połóż po 3 plastry boczku, 2 plastry sera.
    Całość przykryj drugim plastrem mięsa i dociśnij brzegi tak, by ser nie wypłynął podczas smażenia.
    Oprósz kotleta mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i na koniec dokładnie obtocz w bułce tartej pszennej.
    Smaż każdą stronę aż bułka tarta się zarumieni.

    Jeżeli nie lubisz smalcu, do smażenia kotletów użyj oleju rzepakowego i dodaj nieco masła na sam koniec.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
    Odcedzone, odparowane i ostudzone  rozgnieć na gładką masę, dodając masło, musztardę oraz koperek.
    Podawaj na ciepło.

    W celu uniknięcia grudek w puree, pamiętaj, żeby nie dodawać masła na nierozgniecione jeszcze ziemniaki.