schabowy-z-boczkiem-i-serem

Schabowy z boczkiem i serem

Stopień trudności: Początkujący Czas całkowity 1 godzina
Porcje: 4

Składniki

Schabowy z boczkiem i serem

Puree ziemniaczane z musztardą francuską

Sposób przygotowania

  1. Schab podziel na 4 porcje, każdą rozklep, dopraw solą, pieprzem, posyp świeżym tymiankiem.
    Na pierwszy plaster mięsa połóż po 3 plastry boczku, 2 plastry sera.
    Całość przykryj drugim plastrem mięsa i dociśnij brzegi tak, by ser nie wypłynął podczas smażenia.
    Oprósz kotleta mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i na koniec dokładnie obtocz w bułce tartej pszennej.
    Smaż każdą stronę aż bułka tarta się zarumieni.

    Jeżeli nie lubisz smalcu, do smażenia kotletów użyj oleju rzepakowego i dodaj nieco masła na sam koniec.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
    Odcedzone, odparowane i ostudzone  rozgnieć na gładką masę, dodając masło, musztardę oraz koperek.
    Podawaj na ciepło.

    W celu uniknięcia grudek w puree, pamiętaj, żeby nie dodawać masła na nierozgniecione jeszcze ziemniaki.