ser-w-ciescie

Ser w cieście z pieczonym ziemniakiem

Stopień trudności: Początkujący Czas całkowity 45 minut
Porcje: 4

Składniki

Ser w cieście

Domowe pieczone ziemniaki

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj mąkę, jajko z wodą gazowaną, dopraw solą i pieprzem.
    W tak przygotowanym cieście zanurz każdy plaster sera, a następnie opanieruj bułką tartą Kuchelia.
    Smaż ser z każdej strony po 2 minuty do momentu uzyskania złotego koloru.
    Pamiętaj, że ser nie może być zbyt grubo pokrojony, bo nie nabierze lejącej konsystencji.

    Warto pamiętać o tym, żeby woda była naprawdę zimna, bo wtedy panierka będzie doskonale chrupiąca.
  2. Umyte ziemniaki pokrój w ćwiartki, czosnek wraz z łupinami rozgnieć i drobno posiekaj, obraną cebulę pokrój w duża kostkę.
    Ćwiartki ziemniaków, czosnek, cebulę i pozostałe składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj.
    Rozgrzej piec do 180 stopni, wyłóż ziemniaki na blaszkę i piecz ok. 30 minut.

    Najlepszymi ziemniakami dla tego przepisu będą ziemniaki typu ,,A’’, bo są twarde, nie rozpadają się, cechują je: duża wilgotności i mała zawartości skrobi.