Chrupiace-paluchy-warzywne

Chrupiące paluchy warzywne z sosem koktajlowym

Stopień trudności: Początkujący Czas całkowity 30 minut
Porcje: 4

Składniki

Paluchy warzywne

Sos koktajlowy

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę, cukinię obierz i pokrój w słupki.
    Marchewkę blanszuj w wodzie około 10 minut, po czym odcedź i zanurz w lodowatej wodzie.
    Marchewkę i cukinię dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ulubionymi ziołami.
    Każdy kawałek panieruj zaczynając od mąki przechodząc przez jajko i kończąc na panierce kukurydzianej.
    Całość smaż przez około 1,5 minuty z każdej strony.

    Gotując marchewkę dodaj liść laurowy do wody i kilka kulek ziela angielskiego, wykluczysz tym prostym sposobem gorycz, która często jest wyczuwalna właśnie w marchewce.
  2. Ziemniaki i seler obierz, ugotuj w mleku z wodą do miękkości, odcedź i ugnieć na gładką masę. Dodaj masło oraz posiekany koperek.
    Wszystko razem wymieszaj. Podawaj na ciepło.

    Zanim dodasz masło do ziemniaków dobrze je rozgnieć! Masło powoduje obniżenie temperatury, a skutkiem tego będą grudki w ziemniakach.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *