Chrupiące paluchy warzywne z sosem koktajlowym
Składniki
Paluchy warzywne
Sos koktajlowy
Sposób przygotowania
-
Marchewkę, cukinię obierz i pokrój w słupki.
Marchewkę blanszuj w wodzie około 10 minut, po czym odcedź i zanurz w lodowatej wodzie.
Marchewkę i cukinię dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ulubionymi ziołami.
Każdy kawałek panieruj zaczynając od mąki przechodząc przez jajko i kończąc na panierce kukurydzianej.
Całość smaż przez około 1,5 minuty z każdej strony.Gotując marchewkę dodaj liść laurowy do wody i kilka kulek ziela angielskiego, wykluczysz tym prostym sposobem gorycz, która często jest wyczuwalna właśnie w marchewce. -
Ziemniaki i seler obierz, ugotuj w mleku z wodą do miękkości, odcedź i ugnieć na gładką masę. Dodaj masło oraz posiekany koperek.
Wszystko razem wymieszaj. Podawaj na ciepło.Zanim dodasz masło do ziemniaków dobrze je rozgnieć! Masło powoduje obniżenie temperatury, a skutkiem tego będą grudki w ziemniakach.