Chrupiący stek z kalafiora z musztardą porzeczkową
Składniki
Stek z kalafiora
Musztarda porzeczkowa
Sposób przygotowania
-
Umyty i obrany z liści kalafior pokrój w plastry, obsyp przyprawami, podlej olejem.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Ułóż na blasze plastry kalafiora i piecz przez około 20 minut.
Upieczone plastry kalafiora panieruj zaczynając od mąki, przechodząc do jajka i kończąc na bułce tartej Kuchelia.
Opanierowane steki kalafiorowe smaż na tłuszczu przez około 1,5 minuty z każdej strony. -
Porzeczkę z cukrem mieszaj w garnku na wolnym ogniu.
Gdy owoc puści sok gotuj jeszcze przez około 5 minut, potem odstaw do wystygnięcia.
Zmiksuj musztardę i odcedzonymi owocami na gładką masę.Musztarda porzeczkowa świetnie sprawdzi się podczas sezonu grillowego, nietypowy kolor idealnie nada kontrastu klasycznym potrawom.