stek-z-kalafiora

Chrupiący stek z kalafiora z musztardą porzeczkową

Stopień trudności: Początkujący Czas całkowity 1 godzina
Porcje: 4

Składniki

Stek z kalafiora

Musztarda porzeczkowa

Sposób przygotowania

  1. Umyty i obrany z liści kalafior pokrój w plastry, obsyp przyprawami, podlej olejem.
    Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
    Ułóż na blasze plastry kalafiora i piecz przez około 20 minut.
    Upieczone plastry kalafiora panieruj zaczynając od mąki, przechodząc do jajka i kończąc na bułce tartej Kuchelia.
    Opanierowane steki kalafiorowe smaż na tłuszczu przez około 1,5 minuty z każdej strony.

  2. Porzeczkę z cukrem mieszaj w garnku na wolnym ogniu.
    Gdy owoc puści sok gotuj jeszcze przez około 5 minut, potem odstaw do wystygnięcia.
    Zmiksuj musztardę i odcedzonymi owocami na gładką masę.

    Musztarda porzeczkowa świetnie sprawdzi się podczas sezonu grillowego, nietypowy kolor idealnie nada kontrastu klasycznym potrawom.