Składniki:

  • 300 g cielęciny
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 l oleju rzepakowego
  • 1 pęczek lubczyku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g panieru z kukurydzy i ciecierzycy Solpak
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Białą część pora pokrój w plasterki, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Składniki podsmaż do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
  3. Cielęcinę zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Lubczyk drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem, podsmażoną marchewką i porem.
  5. Z przygotowanej mieszanki formuj małe klopsiki i obtaczaj je w panierze z kukurydzy i ciecierzycy Solpak.
  6. Klopsiki smaż na głębokim tłuszczu od 3-6 minut, w zależności od wielkości klosików.