Składniki:

  • 800g filetów rybnych (dorsz, mintaj, plamiak lub inny)
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 150g bułki tartej Kuchelia lub panieru kukurydzianego Kuchelia
  • 30g masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie duś na niewielkiej ilości oleju przez ok 5 minut. Posól delikatnie, ponieważ ser jest słony. Dodaj rozkruszony ser feta oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dokładnie mieszając duś jeszcze przez ok. 3 minuty. W ten sposób powstanie farsz do roladek. Pierś kurczaka pokrój na połówki wzdłuż, a następnie każdą delikatnie rozbij. Oprusz solą i pieprzem. Na całej długości rozsmaruj farsz. Zawiń w roladki i zepnij wykałaczkami, aby się nie rozwijały. Panieruj roladki w jajku i bułce tartej. Smaż na rumiano z obu stron.