Składniki:

    • 200g ryżu – najlepiej arborio do risotto, gdyż lepiej się klei i nie rozpada

 

  • 30-40g masła
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • czarny pieprz
  • szklanka mąki
  • 1 opakowanie małych kulek mozarelli
  • bułka tarta Kuchelia
  • olej
  • woda

Sposób przygotowania:

Zagotuj 1 litr wody i do gotującej się wrzuć ryż. Gotuj tak długo, aż wchłonie całą. Gdy ryż będzie już miękki, wzuć do niego masło w kawałkach i parmezan, przypraw pieprzem i wymieszaj. Możesz również dodać sól do smaku, jednak pamiętaj, że w środku będzie również słone salami. Wystudź ryż – najlepiej rozkładając go na dużej płaskiej powierzchni np. na tacy lub blasze. Z mąki i ciepłej wody przygotuj ciasto – w miarę rzadkie, lejące się jak płynny kisiel. Salami pokrój na drobną kosteczkę. Weź do ręki niewielką ilość ryżu, wielkości mandarynki, i rozłóż płasko na dłoni. Na środku połóż kulkę mozarelli, trochę salami i ulep z ryżu kulkę. Przy pierwszych kilkach będzie Ci się zapewne rozwalać, ale nie martw się, po kilku kulkach osiągniesz mistrzostwo. Uformowaną kulkę obtocz w cieście, a następnie w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju, co chwilę obracając, żeby spód się nie przypalił, bo kulki lubią opadać na dno. Gdy będą już piękne i złote, wyciągnij je na talerz z papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kulki można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno