Składniki:

  • 3-4 duże cebule
  • 2 jajka
  • 8 kopiatych łyżek bułki tartej pszennej prowansalskiej lub kukurydzianej Kuchelia
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w grube krążki (ok. 10 mm). Rozdziel je od siebie i przełóż do miski z zimną wodą na ok 20 minut. Po tym czasie od krążków oddzieli się cienka, przezroczysta błonka, którą należy usunąć. Bułkę tartą zmieszaj z czosnkiem i solą. Każdy krążek opanieruj w mące, następnie w jajku i bułce. Krążki wrzuć na rozgrzany olej o głębokości ok. 3-4 cm i smaż do zrumienienia. Wyjmij i odsącz na ręczniku papierowym. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno (wtedy ich smak jest bardziej intensywny).