Składniki:

  • 1 kg kawałków kurczaka (skrzydełka lub udka)
  • 1 litr maślanki
  • 2 czubate łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 2 czubate łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (jeśli lubisz pikantne potrawy)
  • 250g bułki tartej pszennej paprykowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj maślankę z przyprawą pikantną do kurczaka, czosnkiem granulowanym i łyżką soli. Do otrzymanej marynaty włóż kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmij z marynaty, przełóż do naczynia, by nieco obciekła. Kawałki panieruj w bułce paprykowej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach spryskaj z obu stron olejem przy pomocy atomizera lub użyj pędzelka do ich wysmarowania. Piecz kolejne 40-50 minut, aż panierka pięknie się zezłoci.