Składniki:
- 1 kg kawałków kurczaka (skrzydełka lub udka)
- 1 litr maślanki
- 2 czubate łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka
- 2 czubate łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (jeśli lubisz pikantne potrawy)
- 250g bułki tartej pszennej paprykowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Wymieszaj maślankę z przyprawą pikantną do kurczaka, czosnkiem granulowanym i łyżką soli. Do otrzymanej marynaty włóż kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmij z marynaty, przełóż do naczynia, by nieco obciekła. Kawałki panieruj w bułce paprykowej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach spryskaj z obu stron olejem przy pomocy atomizera lub użyj pędzelka do ich wysmarowania. Piecz kolejne 40-50 minut, aż panierka pięknie się zezłoci.