Składniki
- 1 pstrąg
- 50 g mąki
- 2 jajka
- bułka tarta Chrupiąca Solpak
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula biała
- 1 seler
- 10 g cynamonu
- 100 ml soku pomidorowego
- 200 ml oleju do smażenia
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Następnie wrzuć je na rozgrzany olej i podsmaż.
- Do zrumienionych warzyw dodaj pokrojoną drobno cebulę, sok pomidorowy.
- Doprawo wg smaku solą, pieprzem i cynamonem.
- Całość duś przez około 15 minut.
- W tym czasie rybę oczyść i podziel ją na ok. 4 dzwonki. Każdy kawałek oprósz w mące, zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej Chrupiąca Solpak.
- Tak przygotowane kawałki ryby smaż po 1,5 minuty z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
- Przed podaniem na stół świąteczny posyp rybę drobno posiekanym koperkiem.