Składniki

  • 1 pstrąg
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • bułka tarta Chrupiąca Solpak
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • 1 cebula biała
  • 1 seler
  • 10 g cynamonu
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 200 ml oleju do smażenia
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Następnie wrzuć je na rozgrzany olej i podsmaż.
  3. Do zrumienionych warzyw dodaj pokrojoną drobno cebulę, sok pomidorowy.
  4. Doprawo wg smaku solą, pieprzem i cynamonem.
  5. Całość duś przez około 15 minut.
  6. W tym czasie rybę oczyść i podziel ją na ok. 4 dzwonki. Każdy kawałek oprósz w mące, zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej Chrupiąca Solpak.
  7. Tak przygotowane kawałki ryby smaż po 1,5 minuty z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  8. Przed podaniem na stół świąteczny posyp rybę drobno posiekanym koperkiem.

Smacznych Świąt