Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 5-6 pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • bułka tarta pszenna prowansalska lub zwykła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Umyj cukinię, odetnij końce i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż na sito, posól i pozostaw na ok. 20 minut, tak, aby puściła sok. Cebulę, pieczarki i pietruszkę pokrój drobno.
Na łyżce oleju zeszklij cebulę, dorzuć pieczarki i duś do miękkości. Do odsączonej cukini dodaj pieczarki z cebulką, curry, sól, pieprz, mąkę i natkę pietruszki. Wbij również jajko. Wszystko dobrze wymieszaj i uformuj kotleciki, a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na łyżce oleju, na małym ogniu, z obu stron na złoto.