Składniki:
- 1 duża cukinia
- 5-6 pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka curry
- 1 jajko
- 1 cebula
- natka pietruszki
- bułka tarta pszenna prowansalska lub zwykła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj cukinię, odetnij końce i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż na sito, posól i pozostaw na ok. 20 minut, tak, aby puściła sok. Cebulę, pieczarki i pietruszkę pokrój drobno.
Na łyżce oleju zeszklij cebulę, dorzuć pieczarki i duś do miękkości. Do odsączonej cukini dodaj pieczarki z cebulką, curry, sól, pieprz, mąkę i natkę pietruszki. Wbij również jajko. Wszystko dobrze wymieszaj i uformuj kotleciki, a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na łyżce oleju, na małym ogniu, z obu stron na złoto.