Składniki:
- 3-4 duże cebule
- 2 jajka
- 8 kopiatych łyżek bułki tartej pszennej prowansalskiej lub kukurydzianej Kuchelia
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w grube krążki (ok. 10 mm). Rozdziel je od siebie i przełóż do miski z zimną wodą na ok 20 minut. Po tym czasie od krążków oddzieli się cienka, przezroczysta błonka, którą należy usunąć. Bułkę tartą zmieszaj z czosnkiem i solą. Każdy krążek opanieruj w mące, następnie w jajku i bułce. Krążki wrzuć na rozgrzany olej o głębokości ok. 3-4 cm i smaż do zrumienienia. Wyjmij i odsącz na ręczniku papierowym. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno (wtedy ich smak jest bardziej intensywny).