Składniki na 4 porcje:

  • schab 640 g
  • boczek 12 plastrów
  • ser żółty w plastrach 8 plastrów
  • mąka 100 g
  • jajko 4 szt.
  • bułka tarta Klasyczna 200 g
  • smalec 200 g
  • świeży tymianek 3 gałązki
  • sól pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Schab podziel na 4 porcje, każdą rozklep, dopraw solą, pieprzem, posyp świeżym tymiankiem.
  2. Na pierwszy plaster mięsa połóż po 3 plastry boczku, 2 plastry sera.
  3. Całość przykryj drugim plastrem mięsa i dociśnij brzegi tak, by ser nie wypłynął podczas smażenia.
  4. Oprósz kotleta mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i na koniec dokładnie obtocz w bułce tartej Klasycznej.
  5. Smaż każdą stronę aż bułka tarta się zarumieni.

Sprawdzone przez szefów kuchni:

jeżeli nie lubisz smalcu, do smażenia kotletów użyj oleju rzepakowego i dodaj nieco masła na sam koniec.


Dodatki:

Puree ziemniaczane z musztardą francuską

  • ziemniaki 400 g
  • masło 100 g
  • świeży koperek 50 g
  • musztarda francuska 20 g
  • sól do smaku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
  2. Odcedzone, odparowane i ostudzone  rozgnieć na gładką masę, dodając masło, musztardę oraz koperek.
  3. Podawaj na ciepło.

Sprawdzone przez szefów kuchni:

W celu uniknięcia grudek w puree, pamiętaj, żeby nie dodawać masła na nierozgniecione jeszcze ziemniaki.

Smażona marchewka z groszkiem

  • marchewka 400 g
  • groszek 200 g
  • olej rzepakowy 100 ml
  • masło klarowane 50 g
  • orzechy włoskie 50 g
  • czerwona cebula pół główki
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży rozmaryn 2 gałązki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w dłuższe słupki, a czosnek i cebulę drobno posiekaj.
  2. Warzywa podsmaż na oleju i dopraw do smaku.
  3. Gdy marchewka zmięknie dodaj groszek, gałązki rozmarynu i zmiksowane orzechy.
  4. Całość wymieszaj i podaj na ciepło.

Sprawdzone przez szefów kuchni:

Do smażenia wybieraj najlepsze tłuszcze, czyli takie które mają tzw. wysoki punkt dymienia, co oznacza, że tłuszcz nie zacznie się szybko palić, a smażone produkty nie nabiorą gorzkiego posmaku.