Składniki

  • 600g schabu
  •  4 szt. szalotki
  • mały pęczek koperku 
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kefiru
  • bułka tarta chrupiąca Solpak
  • 50 g smalcu 
  • 50 g masła
  • sól, pieprz mielony

Sposób wykonania

  1. Żeby przygotować marynatę: cebulę i czosnek obierz, drobno krój i podsmaż na maśle, aż cebula się zeszkli, a po przestygnięciu dodaj kefir i posiekany koperek. (Wszystko razem wymieszaj)
  2. Schab podziel na 4 porcje, rozklep na grubość około 2-3 cm, przypraw solą i pieprzem.
  3. Każdą porcję zanurz w przygotowanej marynacie.
  4. Po wyjęciu kotletów z marynaty delikatnie je odsącz i panieruj w bułce tartej Chrupiącej Solpak.
  5. Kotlety smaż na smalcu po 1,5 minuty z każdej strony, Na pół minuty przed końcem smażenia dodaj odrobinę masła.