Składniki:
- 300 g cielęciny
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 l oleju rzepakowego
- 1 pęczek lubczyku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g panieru z kukurydzy i ciecierzycy Solpak
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Białą część pora pokrój w plasterki, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Składniki podsmaż do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
- Cielęcinę zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Lubczyk drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem, podsmażoną marchewką i porem.
- Z przygotowanej mieszanki formuj małe klopsiki i obtaczaj je w panierze z kukurydzy i ciecierzycy Solpak.
- Klopsiki smaż na głębokim tłuszczu od 3-6 minut, w zależności od wielkości klosików.