Składniki na 4 porcje:
- schab 640 g
- boczek 12 plastrów
- ser żółty w plastrach 8 plastrów
- mąka 100 g
- jajko 4 szt.
- bułka tarta Klasyczna 200 g
- smalec 200 g
- świeży tymianek 3 gałązki
- sól pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Schab podziel na 4 porcje, każdą rozklep, dopraw solą, pieprzem, posyp świeżym tymiankiem.
- Na pierwszy plaster mięsa połóż po 3 plastry boczku, 2 plastry sera.
- Całość przykryj drugim plastrem mięsa i dociśnij brzegi tak, by ser nie wypłynął podczas smażenia.
- Oprósz kotleta mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i na koniec dokładnie obtocz w bułce tartej Klasycznej.
- Smaż każdą stronę aż bułka tarta się zarumieni.
Sprawdzone przez szefów kuchni:
jeżeli nie lubisz smalcu, do smażenia kotletów użyj oleju rzepakowego i dodaj nieco masła na sam koniec.
Dodatki:
Puree ziemniaczane z musztardą francuską
- ziemniaki 400 g
- masło 100 g
- świeży koperek 50 g
- musztarda francuska 20 g
- sól do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
- Odcedzone, odparowane i ostudzone rozgnieć na gładką masę, dodając masło, musztardę oraz koperek.
- Podawaj na ciepło.
Sprawdzone przez szefów kuchni:
W celu uniknięcia grudek w puree, pamiętaj, żeby nie dodawać masła na nierozgniecione jeszcze ziemniaki.
Smażona marchewka z groszkiem
- marchewka 400 g
- groszek 200 g
- olej rzepakowy 100 ml
- masło klarowane 50 g
- orzechy włoskie 50 g
- czerwona cebula pół główki
- czosnek 2 ząbki
- świeży rozmaryn 2 gałązki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Marchewkę obierz i pokrój w dłuższe słupki, a czosnek i cebulę drobno posiekaj.
- Warzywa podsmaż na oleju i dopraw do smaku.
- Gdy marchewka zmięknie dodaj groszek, gałązki rozmarynu i zmiksowane orzechy.
- Całość wymieszaj i podaj na ciepło.
Sprawdzone przez szefów kuchni:
Do smażenia wybieraj najlepsze tłuszcze, czyli takie które mają tzw. wysoki punkt dymienia, co oznacza, że tłuszcz nie zacznie się szybko palić, a smażone produkty nie nabiorą gorzkiego posmaku.