Składniki
- 600g schabu
- 4 szt. szalotki
- mały pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml kefiru
- bułka tarta chrupiąca Solpak
- 50 g smalcu
- 50 g masła
- sól, pieprz mielony
Sposób wykonania
- Żeby przygotować marynatę: cebulę i czosnek obierz, drobno krój i podsmaż na maśle, aż cebula się zeszkli, a po przestygnięciu dodaj kefir i posiekany koperek. (Wszystko razem wymieszaj)
- Schab podziel na 4 porcje, rozklep na grubość około 2-3 cm, przypraw solą i pieprzem.
- Każdą porcję zanurz w przygotowanej marynacie.
- Po wyjęciu kotletów z marynaty delikatnie je odsącz i panieruj w bułce tartej Chrupiącej Solpak.
- Kotlety smaż na smalcu po 1,5 minuty z każdej strony, Na pół minuty przed końcem smażenia dodaj odrobinę masła.